Despre mine

Fotografia mea
Constanta, Romania
Cine sunt eu?....Sunt barbatul care nu arunca margaritare porcilor, care nu e grabit ca nebunul, dar nici rabdator ca idiotul, care stie ca nu-i e de nici un folos sa se lupte cu morile de vant, barbatul care face diferenta intre ispititor si frumos, care stie ca nenorocirea inseamna adesea nevrednicie si ca, de multe ori cutezanta e doar o fuga cu capul inainte, sunt barbatul care primeste la bucurie pe aceia pe care i-a primit si la durere, barbatul care poate pluti in sferele siderale, care in loc de ochi are doua flacari, care nu inceteaza sa spere in mai bine si sa creada in lumina blanda si matasoasa din suflete.....Sunt barbatul puternic (asa spun cei care ma cunosc), care incerc sa domin prin inteligenta, forta interioara, capacitatea de a fi mai multe intr-unul singur, perseverent, care are curajul propriilor opinii, care stie sa daruiasca fara sa uite de sine, care-si asuma slabiciunile si lupta sa si le invinga....care incearca sa fie OM - respectat, iubit, admirat si nu in ultimul rand, inteles…Care nu lupta pentru el, ci pentru o viata frumoasa in doi!...Care stie sa-si protejeze aleasa si sa faca tot ce-i sta in putinta ca sa imbatraneasca amadoi cu zambetul pe buze…

joi, 10 martie 2011

MANIFEST LA TREZIRE


Ma intrebam zilele trecute unde am ajuns ca natie, ca popor….si mai ales, de ce?!....Apoi am inceput sa fac o lista a acestor motive. Aceasta lista o redau mai jos, iar voi, cei care veti avea rabdarea sa o cititi, aveti tot respectul si consideratia mea de a-i aduce imbunatatiri si in acealsi timp va invit sa o comentati.
Asadar, actualmente suntem un popor de epigoni, care, uitandu-si trecutul, nu au cum sa aiba un viitor frumos deoarece:

1.     1.Ne urâm între noi:  ardeleni vs. bucureşteni, olteni vs. moldoveni, posesori de "Logan" vs. posesori de "BMW"/Mercedes/Audi second hand luat de la nemţi, fani Mircea Badea vs. critici ai lui Mircea Badea, dinamovişti vs. stelişti, corporatişti vs. antreprenori, cumpărători vs. dezvoltatori imobiliari, patroni vs. angajati, bugetari vs. privati, parinti vs. invatatori/profesori etc.

2. Suntem "Gică Contra" din naştere: orice iniţiativă în mintea noastră este sortită eşecului. "Cum, afacere în agricultură? Nu ai nicio şansă. Să vinzi cartofi la piaţă, nuuuu! Să deschizi un chioşc, nuuu, te mănâncă mafia locală, îţi sparg ăştia magazinul, vine banca şi îţi ia casa, etc, etc.". Daca  vedem că alţii reuşesc în jurul nostru: "Eh, ăştia au pile, cunostinte, relatii...". Partea cea mai proasta la acesta problema este ca insusi sistemul nostru “original” de democratie si conducere ne incurajeaza astfel de ganduri si atitudini.

3. Indiferent cât de scurt este drumul de parcurs, sau cât de aglomerat este traficul, noi ne urcăm în maşină. "ca să ajung mai repede..." si ne enervam pe oricare participant la trafic care conduce preventiv, pe motiv ca “mormolocul dracului, uite cum ma face sa intarzii!”.

4. Nu ne bucurăm de viaţă. Suntem doar cyborgi, roboti setati doar pe grija zilei de mâine, pe sarcinile de executat date de altii din jurul nostru, pe indeplinirea obligatiilor fata de “stat” – de fapt, o notiune absolut abstracta, statul fiind tot noi -  . Am uitat sa vedem frumusetea unui rasarit de soare, sa simtim mangaierea fulgilor de nea, sa respiram un aer curat si sanatos, sa admiram orice natura ne ofera fara a ne cere nici o taxa, nici un impozit. Cei dintre noi care, din cand in cand, isi mai aduc aminte de asa ceva, ori se sperie, simtindu-se vulnerabili fata de ceilalti, ori devin introvertiti din teama de a nu fi ironizati de ceilalti.

5. Lupta pentru un loc de parcare a atins culmi inimaginabile ale unui razboi de gherila autentic. Am dezvoltat tehnici care mai de care mai originale si mai distrugatoare: de la ridicarea simpla si de bun simt a stergatoarelor, pana la zgarierea masinilor, desumflarea rotilor (ma intreb oare cui face rau, in fond,aceasta masura?!), blocarea masinii, scoaterea numerelor masinii “intrusului” si aruncarea acestora, iar lista poate continua. Totul datorita lipsei de respect si bun simt a unora dintre asa-zisi semeni ai nostri.

6. Ridicăm o suta de biserici (unele dintre ele cu aspect de en-gros-uri, de magazii, de hale, in nici un caz de biserici) şi doua şcoli, iar pe cele existente le inchidem din fel de fel de motive inventate de birocrati care nu au iesit din birourile lor decat doar sa plece acasa, la cumparaturi, sau in concedii.

7. Ne înfofolim copiii cu doua tricouri, trei pulovere si un fular chiar dacă sunt 20 de grade afară, chipurile ca sa ii protejam.

8. Suntem saraciti si săraci din cauza prostiei unora pe care i-am lasat sa urce pe scara sociala cu tupeu, nesimtire, mediocritate, fiindu-ne scarba sa  “ne punem mintea cu ei”, in acest fel lasandu-i sa-si atinga scopurile lor nemernice si rauvoitoare, practic fara sa ne dăm seama.

9. Suntem egoişti: investim tot ce avem în propriile locuinţe, in noi, le luam tot ce-si doresc si nu-si doresc copiii nostri, însă nu vrem să dăm niciun ban pentru reparaţia blocului în care trăim, pentru parcuri, pentru curăţenie publică, pentru multe altele care aparţin, in fond, tot noua... Cum insa “Primaria trebuie sa faca...”, “Da’ ce, eu sunt mai fraier ?!...”, “Primarul de ce nu face?!...” sunt expresiile care ne guverneaza creierele, asteptam “de la altii”....

10. L-am ales de trei ori pe Iliescu şi de două ori pe Băsescu si asteptam sa isi termine mandatul chiar daca traim din ce in ce mai rau si mai greu, chiar daca vedem ca viata noastra e condusa dictatorial intr-o directie gresita si nevruta de noi, in loc sa demaram actiunile de schimbare a acestuia. In fond, este pus acolo doar ca sa ne reprezinte, nu sa ne conduca vietile!

11. Deşi avem o mulţime de femei frumoase, suntem o naţie de "frustraţi" si de “violatori ai Europei”.

12. Am lăsat să apară si sa prospere si nu de putine ori, chiar sa ne reprezinte alde Guţă, Salam, Minune.

13. Reinventam cozile de pe timpul lui Ceausescu, insa de data asta la agentiile loto de Crăciun şi înainte de alegeri, in speranta ca o astfel de “investitie” ne va rezolva toate problemele.

14. Nu suntem capabili să ne adaptăm la noile tehnologii. Părinţii şi copiii lor nu prea mai discută, pentru că părinţii nu sunt capabili să pornească un mp3 player, sa vorbeasca pe messenger, sa joace nu’s ce in retea, sa dea “Buzz”,sau să intre pe yahoo.

15. La nuntă sau orice alt eveniment invităm toţi cunoscuţii şi necunoscuţii la nunţile sau evenimentele cărora am mers şi noi la rândul nostru.

16. McDonald's si KFC sunt un real succes în România si cu toate ca stim ce fel de produse ofera copiilor nostri, nu facem nimic pentru ne educa copiii in sensul unei diete si alimentari sanatoase.

17. Românii care mai fac ocazional un sport sunt atât de rari încât întorci capul după ei prin parcuri.

18. Burta la bărbaţi, iar silicoanele si botoxul la femei sunt 'sexy".

19. Pădurile noastre (câte mai sunt), după weekend-uri arată ca o groapă comuna menajeră. Ca sa nu mai vorbesc despre destelenirile si taierile mai mult decat abuzive si fara nici o noima. De fapt, exista o regula: “sa ne imbogatim cat putem de mult pe seama avutiei nationale, ca doar nu furam de la nimeni!”.

20. Nu facem nimic dacă nu suntem plătiţi. Iar daca suntem platiti, incercam sa chiulim cat se poate de mult.

22. Facem rate la bancă pentru tv cu plasmă şi maşină de spălat vase fără să ne pese de comisioane şi dobânzi, apoi dăm vina pe bănci că ne jefuiesc si iau si pielea de pe noi.

23.  Exista  O(zero)TV, “televiziunea poporului”, asa cum, datorita acestui fenomen, a aparut si “Partidul Poporului”.

24.  Suntem invidioşi. Pe colegul care a fost promovat, pe vecinul care şi-a pus termopan, pe fratele care şi-a făcut vilă, pe varul care si-a schimbat masina şi pe colega care arată mai bine. Nu ne întrebăm ce au făcut ei ca să ajungă acolo (muncă, sport, învăţătură, efort, sacrificii etc.) Nuu, e mai simplu să găsim explicaţii de genul "şi-o trage cu şeful, fură, are pile, cunostinte, relatii, are noroc."

25.  Inca mai exista familii care inca mai tin mileul şi peştele de pe televizor.

26.  Deşi turcii ne-au cotropit sute de ani, noi la şcoală învăţăm despre cele câteva victorii pe care le-am avut împotriva lor. " Istoria " trebuie să fie motiv de mândrie, nu doar ştiinţă de studiu, insa trebuie sa fie obiectiva. Daca tot am invatat sa ne apreciem stramosii “care au luptat...[...]...ne-au aparat pamanturile...[...]...s-au jertfit...[...]...au tinut piept atacatorilor...[...]...”, atunci oare noi de ce nu facem la fel ca ei?!....

27.  De douazeci de ani incoace, din şcoală ieşi aşa cum ai intrat...sau poate chiar mai rau, fiindca acasa nu inveti despre joint-uri, "liniute", "iarba" etc.

28.  Sunt din ce in ce mai multi compatrioti care aruncă mizeria din maşină pe geam, unii chiar in mijlocul orasului, iar cei care ii vad lasa capul in jos, sau il intorc in alta parte, in loc sa ia atitudine.

29.  Mergem la Mall fără să intenţionăm să cumpărăm ceva, doar ca sa ne plimbam, sa mai intalnim “lume buna”, sa facem parada de toalele pe care le-am achizitionat de curand (unele poate chiar de la second hand, dar care “...sunt de firma, draga!”).

30.  
Donatorii de sânge sunt muritorii de foame care au nevoie de bonuri de masă. 

      31.  Vedem in Vanghelie, clanul Becali, Padure, Videanu, Berceanu etc. exemple si idoli si incercam sa ii copiem.

      32.  Ne educam copiii sa devina fotbalisti si manechine, fara a lua in calcul ca aceste « meserii » pot sa fie facute doar cativa ani din viata, asta ca sa nu mai vorbesc de aptitudini si inclinatie.

33. Nu ne place sa muncim,
avand impresia ca suntem « smecherii Europei » si ca « …nu ne fac ei pe noi, le luam banii si n-au decat sa plece de unde au plecat! », dupa care, incepem sa ne plangem ca ne-am vandut tara, ca am ajuns sclavii strainilor la noi « in curte », dam vina pe oricine ne iese in cale pentru toate problemele pe care, in fond, ni le-am facut singuri.

Un comentariu: