Despre mine

Fotografia mea
Constanta, Romania
Cine sunt eu?....Sunt barbatul care nu arunca margaritare porcilor, care nu e grabit ca nebunul, dar nici rabdator ca idiotul, care stie ca nu-i e de nici un folos sa se lupte cu morile de vant, barbatul care face diferenta intre ispititor si frumos, care stie ca nenorocirea inseamna adesea nevrednicie si ca, de multe ori cutezanta e doar o fuga cu capul inainte, sunt barbatul care primeste la bucurie pe aceia pe care i-a primit si la durere, barbatul care poate pluti in sferele siderale, care in loc de ochi are doua flacari, care nu inceteaza sa spere in mai bine si sa creada in lumina blanda si matasoasa din suflete.....Sunt barbatul puternic (asa spun cei care ma cunosc), care incerc sa domin prin inteligenta, forta interioara, capacitatea de a fi mai multe intr-unul singur, perseverent, care are curajul propriilor opinii, care stie sa daruiasca fara sa uite de sine, care-si asuma slabiciunile si lupta sa si le invinga....care incearca sa fie OM - respectat, iubit, admirat si nu in ultimul rand, inteles…Care nu lupta pentru el, ci pentru o viata frumoasa in doi!...Care stie sa-si protejeze aleasa si sa faca tot ce-i sta in putinta ca sa imbatraneasca amadoi cu zambetul pe buze…

luni, 6 aprilie 2020

Din categoria "Neamuri proaste de Coronavirus" - "Jmecherii” de criză


 "Jmecherii” de criză

Din categoria “Neamuri proaste de Coronavirus”

               De când s-a decretat situaţia de urgenţă, ȋncă din prima zi, au fost persoane care nu au respectat una din regulile primordiale de luptă ȋmpotriva COVID-19: aceea de carantinare. În ciuda ȋnăspririi măsurilor privind carantina, precum şi a creşterii amenzilor, mulți continuă să ȋncalce această măsură, de bun simţ dealtfel, şi să iasă din spaţiul de carantină sau din casă.

Mai nou, chiar şi măsurile de restricție impuse de autorități prin ordonanţele militare date pentru a evita răspândirea COVID-19 (iar situaţia a devenit din ce ȋn ce mai ȋngrijorătoare şi mai serioasă), sunt ȋncă încălcate zilnic de numerose persoane. 

Paradoxul românesc arată, fără echivoc, că, cu cât situaţia devine mai  gravă, cu atât numărul de persoane care nu respectă carantina şi restricţiile impuse de autorităţi, pentru binele tuturor, este mai mare. O statistică arăta la un moment dat că ȋn România erau 3.183 de cazuri de infecţie cu coronavirus COVID-19, 15.407 de persoane ȋn carantină instituţionalizată, 114.699 ȋn izolare la domiciliu aflate sub monitorizare medicală şi peste 78.000 de amenzi date, peste 10.000 de români fiind amendați în doar 24 de ore. Dacă sunt puşi la socoteală şi cei pe care autorităţile nu i-au prins ȋn fapt, practic, România are mai mulţi inconştienţi, nemsimţiţi, tupeişti şi “jmecheri” de criză decât persoane bolnave.

Ȋn situaţia prin care trece România ȋn această perioadă nefastă, carantina a devenit nu doar o obligație dictată de rațiune, ci este și reglementată de acte legislative militare. Însă, atât rațiunea, cât și obedienţă faţă de lege şi respectful faţă de conaţionali, sunt inexistente în foarte multe căpăţâni româneşti. Justificarea poate fi că nu au loc de instinctele primare, demne de epoca de piatră, de nesimțire, și prostie.

Din categoria instinctelor primare face parte şi frica. Pentru astfel de indivizi, aici trebuie acţionat, nu doar la portofel, fiindcă toţi cei amendaţi se ȋmpart ȋn două categorii: cei care ȋşi permit să plătească amenda (şi drept urmare, vor recidiva) şi cei care nu-şi permit să plătească amenda (şi care, binenţeles că vor recidiva, mergând pe principiul: “Statu’ n-are ce să-mi ia.”). Iar o pedeapsă cu închisoarea nu este cu adevărat relevantă, luând ȋn considerare cât durează ȋn România un proces, fie el chiar penal. Aşadar, şi ȋntr-un caz şi ȋn celălalt, măsurile luate ȋmpotriva lor nu-şi vor produce efectele scontate. Aşa cum nici măsura de prelungire a perioadei de carantină cu ȋncă 14 zile sub pază pentru persoanele ce ȋncalcă regimul de carantină, nu-şi atinge scopul din două motive:
1)     se blochează aproape inutil nişte cadre militare sau jandarmi pentru a păzi un număr mic de indivizi, când acum de ei este nevoie ȋn alte locuri mai importante şi
2)     măsura nu menţionează nimic referitor la cei care recidivează chiar şi ȋn această a doua perioadă de carantinare.

Drept urmare, luând ȋn considerare trendul continuu ascendent al numărului de amenzi, dar şi al celor care nu respectă regimul de carantină, cred că factorii de decizie ȋn lupta ȋmpotriva COVID-19, ȋmpreună cu guvernul României ar trebui să introducă ȋn ultima ordonanţă militară, un articol prin care să-i oblige pe cei care nu respectă regimul de carantinare să presteze muncă ȋn folosul comunităţii, ȋn sistemul medical. Adică ȋn spitale, ȋn centre de carantină, ȋn centre de triere posibili pacienţi cu coronavirus, ȋn unităţi primire urgenţe şi alte locaţii unde cadrele medicale luptă ȋmpotriva acestei pandemii. Având ȋn vedere supraȋncărcarea sistemului medical ȋn această perioadă şi penuria de personal, nu neapărat de specialitate, ȋn mod sigur se va găsi ceva de făcut pentru fiecare din aceşti delicvenţi, o atare măsură fiind benefică nu doar sistemului medical, cât şi interesului comunitar.

Pe de altă parte, dacă ȋn zonele ȋn care se constată aceste ȋncălcări ale legii nu există unităţi medicale sau acestea nu au nevoie de personal suplimentar, aceşti “jmecheri de criză” pot presta muncă ȋn folosul comunităţii şi ȋn alte locaţii, prestând diferite servicii, cum ar fi:
- vămile ȋn care ȋncă mai există trafic şi datorită românilor care ȋncă mai vin din Europa şi sunt supravegheate de personal medical;
- aeroporturi şi autogări;
- spălarea şi dezinfectarea străzilor, a trotuarelor, a parcărilor supermarketurilor şi a altor spaţii prin care ȋncă se mai circulă ȋn acestă perioadă şi ȋn care circulaţia nu a putut fi restricţionată;
- servicii de curierat şi asistenţă socială pentru persoanele aflate ȋn auto-izolare;
- servicii pro bono de “pet sitter” (bone pentru animale de companie), pentru a nu mai fi obligaţi proprietarii să iasă din case pentru necesităţile animalelor de companie;
-  servicii de curăţenie şi cosmetizare stradală;

      Acestea sunt doar câteva dintre activităţile pe care le pot presta aceşti indivizi, lista rămânând deschisă pentru orice sugestie propice luptei ȋmpotriva COVID-19.

      Dacă tot au impresia aceşti indivizi că sunt mai presus de legi şi cred că sistemele lor imunitare sunt atât de puternice şi au anticorpii necesari să lupte cu COVID-19, fără să ne contamineze sau să ne afecteze ȋn vreun fel pe noi ceilalţi, atunci să-i ajutăm, prin măsuri specifice, să ne demonstreze că ei sunt cei care au dreptate.
     
      Până la proba contrarie, ȋnsă, trebuie să ne protejăm de ei ȋntr-un fel sau altul, prin astfel de contramăsuri ca cea propusă mai sus şi ȋi facem să respecte regulile obligatorii şi impuse pentru toată lumea, prin ordonanţe militare!

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      By LCS

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu